Veel bedrijven lopen aan tegen het feit dat zij met hun huidige IT-infrastructuur niet snel en flexibel genoeg tegemoet kunnen komen aan de wensen en eisen van hun klanten. Tegelijkertijd is het ondoenlijk om deze bestaande IT-omgeving zomaar ineens te vervangen. Cloud-technologie maakt het mogelijk om een tweesporenbeleid te hanteren. Enerzijds kun je bestaande systemen optimaliseren en anderzijds kun je nieuwe projecten met de snelheid en mindset van een ‘startup’ implementeren.
Steeds meer dataverkeer loopt via de cloud. Dit levert behoorlijke security-uitdagingen op. Hoe ga je om met steeds veranderende malware en ransomware? Hoe houd je zicht op wat zich binnen systemen en netwerken afspeelt als je deze niet meer zelf beheert? Hoe detecteer en voorkom veiligheidsincidenten als medewerkers zelf informatie in allerlei cloudapplicaties opslaan? Cloud-technologie is niet alleen onderdeel van het probleem, zij levert ook een bijdrage aan de oplossing ervan. Sterker nog: cloud-gebaseerde security diensten zijn onmisbaar bij het organiseren en automatiseren van de bestrijding van cyberdreigingen.
Professionele cloud aanbieders hebben veel specialistische kennis en ervaring en zijn in staat om beschikbaarheid en vertrouwelijkheid te garanderen. Voorwaarde is wel dat je als uitbestedende partij goede afspraken maakt om de risico’s te beheersen.
Hoe groot de risico’s zijn hangt af van de impactverhogende factoren (werk je bijvoorbeeld met grote databases vertrouwelijke informatie) en de kansverhogende factoren (heb je bijvoorbeeld wel de juiste provider gekozen).
Welke eisen stellen je stakeholders aan zaken als privacy en cloud?
Hoe verlopen de processen als je bepaalde applicaties naar de cloud brengt?
Bepaal de impact van de verschillende cloudscenario’s.
Zorg voor inzicht in de risico’s en de bijbehorende maatregelen van de verschillende cloud scenario’s.